Exzena är FRIRÖNTGAD!

Hurra! Faktiskt är HELA kullen friröntgad både bak och fram. det är en otrolig känsla och jag tror att för Marianne så är det en ännu mer otrolig känsla! Det är med mycket nerver i magen man ser hur hund efter hund som ligger på röntgenbordet blir röntgad. Att också få se plåtarna är otroligt spännande! det såg ju fint ut på alla hundar och vissa hundar såg jättefina ut!Men sen att få det bekräftat från SKK att allt är grönt. Då faller en sten från hjärtat. det har varit en orolig veckas väntan. Men nu äntligen är allt över.

Så just nu så kan jag känna mig supernöjd med att ha inte bara en utan två hundar som är frisk i lederna. Det innebär att Zena nu ska köras in för drag i vinter. Jag har gjort i ordning ett däck som mina brudar ska få dra. Gaija får bli läraren i draget. Hon är duktig och noggrann och vet precis hur man ska utnyttja kroppen för att få maximal kraft för draget. Så på fredag (idag) så ska tjejerna få dra däcket tillsammans. Ska bli spännande att se. Zena har ju redan fått testa dra Sofias trehjuling. Hon och gaija tillsammans. det tog ett par sekunder men sedan förstod hon hur hon skulle göra. Hon tar något kortare steg än Gaija men då är hon också mindre och har kortare ben. Men det kommer nog att bli bra senare när dom lär sig varandras takt. det är också roligare att dra med två hundar än en. Det blir ju mera kraft så att säga. Så nu ska det inhandlas en ordentlig spark med plastmedar inför vintern och under tiden så får tjejerna träna med däcket.

tack alla som hållit tummar, tår och tasar för ledröntgen! det hjälte. Jag är säker på det! =O)

Bilderna från MH.

Underbara Sofia tog så fina bilder på Frostmarkens MH. Här kommer Zenas MH i bild.Här hälsar vi på varandra jag och Thord... Zena bryr sig ine. Hon vill lukta på Exzo och Exit lukter. Vad kan dom ha gjort är då?Kolla av kroppens funktioner. Kolla Thord. bakstället funkar!

Sen fick Zena leka också. OCh trasan var helt och hållet hennes! Den var rent ut sagt SKITKUL!!! Nu surrar hon om att hon vill ha en sån i julklapp.
Kolla stieln va! Alltså inte thords utan Zenas... Drakkamp med älsklingstrasan!
Lillabytet... Den var skoj den!
Åhhhh hejåhå! Till baka med trasan ska man ju! Så slipper figgarna få så mycket jobb med att linda tillbaka linan.

Kul... Står som en jäkla lyktstolpe va? Morsan, jag avverkar lite kvist här i skogen medans du är tråkig...

Vilken knasig typ va? Skräms och villleka om vart annat. Bäst att boffa på den där typen lite...
Jaja.... Jag kollar väl vem du är då bara för att du har min älskade trasa då. Man jag tänker banne mig knycka den av dig!

Men... Buset upphörde!  Vilken slöis... Jag är ju inte trött alls!
Det man inte ser och som inte framkommer på protokollet var att Zena hämtade en egen trasa. Den låg bakom oss och hon visste minsann att ngn hade lagt dit den. Så inte behövde hon springa ut först för att hämta trasan hos trumgubben? Hon stal bara en annan trasa!
Huga! VAD var det där?!
Jag ska faaan skälla ut den jäveln! Boff på dig!

Ähhh.. Det var ju precis som det gaija berättade om. Det är ju bara en overall som dom hängt ut på tork. Inget att bry sig i.

Åh! Nu hände något igen! Det LÄT!

Få se nu... två grytlock... En kedja och ett snöre som ligger på ett tak som ligger på marken. Konstigt! Får manlika med det kanske?

Mäh! Kolla! Det kommer spöken i bajsskogen! Det hade jag aldrig trott skulle hända!

Men vad i hela? Det är TVå stycken och dom kommer MOT mig och mamma! Bäst att skälla på dom!

Om man inte tittar på dom så finns dom inte! Jag drar till publiken nu va mamma? Du tar väl hand om dom va?

Äntligen något vettigt att göra! Älskade lilla trasa! Häääär kommer jag!


Värst vad du var stark i dag då mamma? Ro hit med trasan innan någon skjuter oss´! Eller kanske dig...? Jag är då inte rädd för lite pangpang minsann!

Jaha? Fick man itne leka mer då? Och där står någon och skjuter... Vad är det med det då? Hörrö mamma! Ta fram trasan igen va+ Får vi fortsätta leka... Eller är allt det roliga slut nu?Zena tyckte det var rätt skoj med MH. Hon var inte nämvärt trött efter MHet heller utan ville gänra fortsätta leka och stojja. Numera tjatar hon bara om gröna trasor i julklapp. Måste nog fixa en sån till henne. Eller om Tomten kikar in här och ser detta.

Exzena: Snälla Tomten. Jag har varit en snäll flicka i år. Jättejättesnäll!  Min mormor säger det. Och henne kan man lita på!  Vänliga hälsningar en snäll Zena.

Röntgen...

Nu är röntgen gjord! Ohhh vilken jobbig dag det var. Jag trodde inte att jag skulle klara av att hålla mig på benen medans vi tog plåtarna. Nu är ialla fall röntgenplåtarna skickade så nu är det bara den ovissa tiden fram till svaret från dom. Jag fick kika på plåtarna och vet hur dom ser ut. Inga pålagringar ialla fall! Men sen är det ju allt det där andra med vinklar hit och dit osv...

Håll tummarna för min lilla söta underbara och goa studboll!

Förressten... Ni skulle ha sett hundarna. Vi var ju till Djurkliniken med alla fyra: exa, Exzo, Exit och rexzena. Alla är ju pigga och liviliga hundar. Men hehehe... Sedan dom blivit sederade så var det liksom inget krut i dom. Dom slocknade snabbt och sov så gott. Den eda som protesterade i sin sömn var exa. hon låg och ryckte i frambenen medans jag höll henne.

När dom sedan fick uppvaknade sprutan så hade dom det såååå svårt att vakna! Hela kvällen var både Exzena och Exit (han är hos oss nu under veckan då Marianne söker jobb och bostad här i Piteå) sååå pömsiga! Dom ville bara sova. Orkade knappt äta och ville inte ut och rastas. Vid åtta tog jag ut det unga paret på en kortare prommis och då minsann vaknade dom till. Men det var en vääääldigt lugn prommis. Annars så går det ju villt till med bus och spring hela tiden! 

Nu i dag har dom tagit igen all förlorad springtid vill jag lova.

Exzena har gjort MH!
Min söta, underbara lilla pärla. =O)


Ja i helgen har det då varit MH för Zena och hennes syskon. Jätteroligt att få följa med hela syskonskaran och se likheter och olikheter. Kullen verkar vara väldigt jämn och avreagerar riktigt bra. Även om dom blir rädda så avreagerar dom snabbt och tycker nog att det mesta är rätt lajbans.
Zena tyckte det var helhäftigt att se allt spännande i hennes bajsskog. förutom spökena! Hur kan spöken kommahelt plötsligt i hennes bajsskog+ Där har hon i ett helt år bara gått och skitit och myst. Hittat ngn trevlig pinne... Helt plötsligt så finns det SPÖKEN där!? Men när hon väl insåg att spökena var helt vanliga människor så tyckte hon att det var helt ok. Hon brydde sig inte nämnvärt om människorna. Det hade varit roligare om dom hade haft en leksak att leka med istället. För sånt är ju helt toppen enligt henne.

Vi hann även med lite fotografering så snart finns det även lite bilder på snyggsyskonen och Zena. Filmats har det också gjorts och kanske jag kan se framemot att få lägga ut lite på Zena på Youtube? Skulle vara skoj. =O)

Zena verkade inte alls ha lagt på sig ngt under hela MHet utan var villig att göra mer saker. Hon var då inte ens dirket trött utan mest bara törstig efter att ha skällt ut spökena efter noter. Hon påminner hn hel del om gaija på MH. Lugn och trygg men väldigt glad och villig att spana in läget på hela MHet. Det är faktiskt lite go i tjejen och hon verkar även ha rätt mycket arbetslut och uthållighet. Den dagen hon gör MT ska bli kul.

Det var även roligt att få träffa Umeborna. Exi har vuxit på sig rätt rejält och är mycket lik sin mamma i utseende. En trevlig tjej! Dom andra syskonen: Exzo, Exza och Exit träffar vi ju jätteforta så dom var ju som vanligt. ;O)

Nu till tabellen.  Det som är skriver med kursiv text och understruket är Zenas resultat.MH-resultat Frostmarken's Exzena

Mentalbeskrivare: Mia Fredriksson

Arrangerande klubb: Piteå BK

Datum: 2008 10 121

2

3

4

5

1a. KONTAKT
       Hälsning

Avvisar kontakt med morrning och/eller bitförsök.

Undviker kontakt genom att dra sig undan.

Accepterar kontakt utan att besvara. Drar sig inte undan.

Tar kontakt själv eller besvarar kontaktbesök

Överdrivet kontaktbeteende, ex. hoppar, gnäller, skäller.

1b. KONTAKT
       Samarbete

Följer inte med trots flera försök att locka. Alt. provas inte i detta moment.

Följer med motvilligt.

Följer med, men är inte engagerad i testledaren.

Följer med villigt. Engagerar sig i testledaren.

Följer med villigt, är överdrivet engagerad i testledaren, ex. hoppar, gnäller, skäller.

1c. KONTAKT
       Hantering

Avvisar med morrning och/eller bitförsök.

Undviker, drar sig undan eller söker stöd hos föraren.

Accepterar hantering.

Accepterar. Svarar med kontaktbeteende.

Accepterar, svarar med överdrivet kontaktbeteende.

2a. LEK 1
       Leklust

Leker inte.

Leker inte, men visar intresse.

Startar långsamt, blir aktiv, leker.

Startar snabbt, leker aktivt.

Startar mycket snabbt, leker mycket aktivt.

2b. LEK 1
       Gripande

Griper inte.

Griper inte, nosar bara på föremålet.

Griper tveksamt eller med framtänderna.

Griper direkt med hela munnen.

Griper direkt, hugger föremålet i farten.

2c. LEK 1
        Gripande och dragkamp

Griper inte.

Griper tveksamt, släpper, håller men drar inte emot.

Griper, drar emot, men släpper och tar om. Alt. tuggar.

Griper direkt med hela munnen och drar emot tills testledaren släpper.

Griper direkt med hela munnen, drar emot, rycker, alt. ruskar-även under den passiva delen-tills testledaren släpper.

3a. FÖRFÖLJANDE

Startar inte.

Startar, men avbryter.

Startar eller springer långsamt. Kan öka farten. Fullföljer.

Startar med hög fart, målinriktad-bromsar in vid bytet.

Startar direkt med hög fart. Springer förbi bytet. Kan vända.


Startar inte.

Startar, men avbryter.

Startar eller springer långsamt. Kan öka farten. Fullföljer.

Startar med hög fart, målinriktad-bromsar in vid bytet.

Startar direkt med hög fart. Springer förbi bytet. Kan vända.

3b. GRIPANDE

Nonchalerar föremålet. Alt. springer inte fram.

Griper inte, nosar på föremålet.

Griper tveksamt eller med tidsfördröjning.

Griper direkt, släpper.

Griper direkt. Behåller föremålet i minst 3 sek.


Nonchalerar föremålet. Alt. springer inte fram.

Griper inte, nosar på föremålet.

Griper tveksamt eller med tidsfördröjning.

Griper direkt, släpper.

Griper direkt. Behåller föremålet i minst 3 sek.

4. AKTIVITET

Är ouppmärksam, ointresserad, inaktiv.

Är uppmärksam och lugn-står, sitter eller ligger.

Är uppmärksam och i huvudsak lugn. Enstaka aktivitetshöjningar.

Är uppmärksam med ökad aktivitet eller oro efter hand.

Växlar snabbt aktiviteter under momentet. Alt. oro under hela momentet.

5a. AVST.LEK
       Intresse

Engageras inte av figuranten.

Kontroll, avbrott förekommer.

Intresserad, följer figuranten utan avbrott.

Intresserad. Vill iväg. Enstaka startförsök.

Mycket intresserad. Vill iväg, upprepade startförsök.

5b. AVST.LEK
       Hot/aggression

Visar inga hotbeteenden.

Visar enstaka (1-2) hotbeteenden under momentets första del.

Visar enstaka (1-2) hotbeteenden under momentets första och andra del.

Visar flera hotbeteenden under momentets första del.

Visar flera hotbeteenden, under momentets första och andra del.

5c. AVST.LEK
       Nyfikenhet

Går ej fram till figuranten.

Går framåt när figuranten är aktiv på linjen.

Går fram till den dolda men talande figuranten.

Går fram till figuranten med låg kroppsställning och/eller med tidsfördröjning.

Går fram direkt till figuranten utan hjälp.

5d. AVST.LEK
       Leklust

Visar inget intresse.

Leker inte, men visar intresse.

Leker, kan gripa försiktigt, drar inte emot.

Griper. Drar emot, men kan släppa och ta om.

Griper direkt. Drar emot, släpper inte.

5e. AVST.LEK
       Samarbete

Visar inget intresse.

Blir aktiv men avbryter.

Är aktiv med figuranten när denne är aktiv.

Är aktiv med figuranten. Visar även intresse mot passiv figurant.

Uppmanar passiv figurant till fortsatt lek.

6a. ÖVERRASKN.
       Rädsla

Stannar inte eller kort stopp.

Hukar sig och stannar.

Gör undanmanöver utan att vända bort blicken.

Flyr högst 5 meter.

Flyr mer än 5 meter.

6b. ÖVERRASKN.
       Hot/aggression

Visar inga hotbeteenden.

Visar entaka hotbeteenden.

Visar flera hotbeteenden under längre tid.

Visar flera hotbeteenden och någon attack.

Visar hotbeteenden och attacker som kan avslutas med bett.

6c. ÖVERRASKN.
       Nyfikenhet

Går fram efter det att overallen lagts ner. Alt. går inte fram.

Går fram när föraren sitter på huk och talar till overallen samt lockar på hunden.

Går fram till overallen när föraren står bredvid.

Går fram till overallen när föraren gått halva avståndet.

Går fram till overallen utan hjälp.

6d. ÖVERRASKN.
        Kvarstående rädsla

Ingen tempoförändring eller undanmanöver.

Liten båge eller tempoväxling vid någon av passagerna.

Båge eller tempoväxling vid 1:a passagen. Minskat utslag vid 2:a passagen.

Båge eller tempoväxling vid minst 2 passager utan minskad intensitet.

Visar stort mått av rädsla eller ökad rädsla efter samtliga passager.

6e. ÖVERRASKN.
        Kvarstående intresse

Visar inget intresse.

Stannar upp. Luktar eller tittar på overallen vid 1 tillfälle.

Stannar upp. Luktar eller tittar på overallen vid minst 2 tillfällen.

Biter i eller leker med overallen. Intresset minskar efterhand.

Biter i eller leker med overallen vid 2 eller fler passager.

7a. LJUDKÄNSL.
       Rädsla

Stannar inte eller kort stopp.

Hukar sig och stannar.

Gör undanmanöver utan att vända bort blicken.

Flyr högst 5 meter.

Flyr mer än 5 meter.

7b. LJUDKÄNSL.
       Nyfikenhet

Går inte fram.

Går fram när föraren sitter på huk och talar till skramlet samt lockar på hunden.

Går fram till skramlet när föraren står bredvid.

Går fram till skramlet när föraren gått halva avståndet.

Går fram till skramlet utan hjälp.

7c. LJUDKÄNSL.
        Kvarstående rädsla

Ingen tempoförändring eller undanmanöver.

Liten båge eller tempoväxling vid någon av passagerna.

Båge eller tempoväxling vid 1:a passagen. Minskat utslag vid 2:a passagen.

Båge eller tempoväxling vid minst 2 passager utan minskad intensitet.

Visar stort mått av rädsla eller ökad rädsla efter samtliga passager.

7d. LJUDKÄNSL.
        Kvarstående intresse

Visar inget intresse.

Stannar upp. Luktar eller tittar på skramlet vid 1 tillfälle.

Stannar upp. Luktar eller tittar mot skramlet vid minst 2 tillfällen.

Biter i eller leker med skramlet. Intresset minskar efterhand.

Biter eller leker med skramlet vid 2 eller flera passager.

8a. SPÖKEN
       Hot/aggression

Visar inga hotbeteenden.

Visar enstaka hotbeteenden.

Visar flera hotbeteenden under längre tid.

Visar flera hotbeteenden och någon attack.

Visar hotbeteenden och flera attacker.

8b. SPÖKEN
       Kontroll

Enstaka kontroll, därefter inget intresse. Alt. engagerar sig inte.

Tittar mot spökena då och då.

Kontrollerar och/eller handlar mot spökena. Långa avbrott. Ex. halva sträckan båda spökena alt. ett spöke hela sträckan.

Kontrollerar och/eller handlar mot båda spökena. Kortare avbrott.

Kontrollerar och/eller handlar mot båda spökena under hela momentet.

8c. SPÖKEN
       Rädsla

Uppehåller sig framför eller bredvid föraren.

Uppehåller sig i huvudsak framför eller bredvid föraren. Någon avståndsreglering.

Uppehåller sig i huvudsak framför eller bredvid föraren. Växlar mellan flyktstart och kontroll.

Uppehåller sig i huvudsak bakom föraren. Växlar mellan flyktstart och kontroll.

Backar längre än kopplets längd eller lämnar platsen, alt. flyr.

8d. SPÖKEN
       Nyfikenhet

Går fram till fig. när föraren tagit av figurantens huvudbonad. Alt. går inte fram i tid.

Går fram till fig. när föraren talar med fig. och lockar på hunden.

Går fram till fig. när föraren står bredvid.

Går fram till fig. när föraren gått halva avståndet.

Går fram till fig. utan hjälp.

8e. SPÖKEN
        Kontakttagande med figurant i spökdräkt

Avvisar eller undviker kontaktförsök. Alt. går inte fram i tid.

Accepterar kontakten från fig. utan att besvara den.

Besvarar kontakten från figuranten.

Tar själv kontakt med figuranten.

Intensivt kontaktbeteende mot figuranten. Kan ex. hoppa och gnälla.

9a. LEK 2
       Leklust

Leker inte.

Leker inte, men visar intresse.

Startar långsamt, blir aktiv, leker.

Startar snabbt, leker aktivt.

Startar mycket snabbt, leker mycket aktivt.

9b. LEK 2
       Gripande

Griper inte.

Griper inte, nosar bara på föremålet.

Griper tveksamt eller med framtänderna.

Griper direkt med hela munnen.

Griper direkt, hugger föremålet i farten.

10. SKOTT

Visar ingen berördhet. Snabb kontroll och sedan helt oberörd.

Avtagande kontroller under lek/passivitet. Därefter oberörd.

Riktar intresse mot skytten, publiken eller annat, men återgår till lek/passivitet.

Avbryter lek eller passivitet. Låser sig mot publiken, skytten eller annat. Återgår inte till lek/passivitet.

Berörd, rädd. Alt. vill lämna platsen, försöker fly. Alt. föraren avstår skott.
I övermorgon...

Vad sakta den här veckan ahr gått! Ändå har det varit fullt upp hela dagarna. Igår for jag vid halv elva på förmiddagen och kom hem strax efter 18.00. Dagen bestod av besök hos läkare för en av döttrarna, träning ute på bruks och sedan blev det en härlig eftermiddag på stan med Karro och två av barnen.

Gaija fick en rolig dag på bruks. Först fick hon leta upp fyra föremål i uppletanderuten. Sista sicket var hon vimsig. Ville inte gå ut. Men jag gav mig inte och till slut så lommade hon iväg och var ÖVERLYCKLIG över sitt fynd! Gaija är snabb på att hitta saker. Men hon tror att hon ska få hjälp med sista föremålet tror ajg. Hon vill gärna att ngn springer ut och visar. Hon VET mycket väl vad hon ska göra men hon tycker nog det är bekväm att ha ngn som visar. Så den här gången så fick hon ge sig. Och nog visste hon. Det tog två sekunder så hade hon tagit sig en sak efter det att hon masat sig till bakre delen av rutan. Det är ju där allt det roliga ligger nu under inlärningen. Så när hon väl går ut i rutan och börjar leta så letar hon aktivt och är snabb med att komma in med föremålet.

Efter uppletandet så ville min ängel till kompis ta henne och Ludde på en dragtur med trehjulingen. =O) Dom drog iväg och det var roligt att se Ludde och Gaija dra iväg. Det syns att dom är kompisar. Dom jobbar bra ihop och tydligen så låter dom varandra turas om med att vara aktiv dragare. ;O) Sofia berättade också att det är en tydlig skillnad i hur dom jobbar. Jag tycker det låter intressant. Ludde är ju en exteriört avlad schäfer. Och han jobbar på ett helt annat sätt än Gaija. Gaija har tydligen mer kraft när hon drar och ligger i hårdare. Det beror förmodligen också mycket på att hon har stor arbetsvilja men också på hur hon är uppbyggd. Jag måste följa med ngn gång och se hur dom gör. Jag kan ju cykla med Zena och Sofia kör Ludde och Gaija.

Zena fick också göra ett uppletande och hon hittade minsann också fyra föremål! Duktig tjej! Hon har inte fått leta fler än två-tre föremål just för att hon inte ska bli för trött. Men det kändes som att nu behövde hon fler föremål. Och det gick bra! Hon behövde också en liten övertygning om att gå ut själv på sista föremålet. Men när hon väl gått ut så jobbade hon lika bra som gaija med att leta. Däremot har hon blivit liiite egen om sakerna. Så det får ajg nog jobba lite med. Hon var väldigt egen på första föremålet och tyckte den var lite väl äcklig. Föremålet såg ut som en stor lurvig mjukisdjursspindel. Men jag fick henne att komma med föremålet ialla fall. OCh sen bytte jag den mot bollen. efter att vi bytt föremålet mot bollen så gick det bättre och bättre för varje föremål så jag tror nog att det ska lösa sig rätt kvickt.

På tal om föremål så håller jag just nu på med en föremålsinsammling. Så snart har jag en massa nya prylar till uppletandet. Vänner och bekanta blir av med ditt och datt. Allt från skor till diskborstar.

Idag hade jag planerat en massa. Men vad händer? Jo jag har haft en jäktig vecka och med det så infaller sig MIGRÄNEN! så i dag har jag en hallelujamigrän! Just nu är det rätt ok med lite treo. Men det håller nog bara sig en timme. Snart ligger ajg i soffan och funderar över livet igen. Ikväll hade jag planerat glatt att fixa trissorna till MH/MT banan. Men se det fixar sig inte. Stefan ska på ett möte om Gymnasieskolans utbildningar. Så jag fixar dom itne själv. Ännu mindre så tar jag mig till Sofia och hennes skruvstycke. Så jag får ta skeden vackert i vänster hand och ringa och ge återbud. Hon slutar snart att jobba. Får höra om hon har tid i morgon så fixar vi det då. Undertiden i morgon så ska jag fica smörjningen på trissorna. Dom ska snurra lätt och snyggt. Det blir många trissor som ska rulla på lördag. alla tio ska vara igång. Och om då elharen ska orka dra så får ingen kärva eller gå trögt. Då blir allt så konstigt. Så nu jäklar i annamma! NU ska det donas!

I övermorgon smäller det! Då tar vi och gör den mentala korningsdelen. Så spännande! Gaija älskade ju att göra MH så det här måste ju bli ännu roligare skulle jag tro. Tala om att det var en hund som stärkte sig massor efter MHet? Hon tyckte det var döhäftigt med spöken och grejjer som lät och flög upp. Hon löste ju också problemen jättefint. När MHet var slut så var hon besviken och ville göra mer...
Så jag skulle tro att hon kommer att gilla lördagens teman också...

Zena ska ju göra sitt MH på söndagen. Jag tror hon också kommer att gilla det. Hon gillar spännande saker hon med! Men jag kan nog itne uttala mig om hur ajg tror det går. Man får alltid sina överasskningar med sina unghundar. Dom gör saker amn aldrig trodde dom skulle göra och tvärt om. Så hon får vara en öppen bok för söndagens bravader. Men spännande ska det bli!

Mitt i allt ihopa så är det fest ute på bruks på lördagkväll. Det får man inte missa. Enda gången jag är på fest är när bruks har ngt roligt på G konstigt nog. Kanske för att de människor jag trivs med finns där? Hahaha! =O)

Nu ska jag och Zena på en egen liten prommis. Gaija är och joggar med Jossan. Ska bli skönt att få lite egentid med lilltejen. Det har ju inte blivit mycket av den varan sedan jag gjorde illa mig. Men ju blir det det! Vi syns!

RSS 2.0