Grattis alla Frostmarkare!

I dag är det en stor dag! I dag blir Exzena och hennes syskon ett år!

För att riktigt fira tre femtedelar av kullen så har dom fått en heldag i skogen. Vi har varit och snitslat spår hela dagen i dag. Gissa om det var glada och nöjda hundar? Sex hundar i skogen med oss. Alla var lösa och sprang och busade, åt blåbär (Gaija så klart) och ibland levde dom rövare. Alla björnar i skogen har fått en chock och måste gå på terapi. Jag och Marianne höll ju också låda. Så djuren i skogen har inte haft det lätt.

Jag är lite impad av Gaija och Zmila. Två vuxna tikar. Ena tikens valpar är med och inte ett enda ljud eller försök till att mucka gräl mellan damerna. Det första dom gjorde var att kolla av varandra. Snabbt gick det. Zmilla sa att hon var störst och Gaija höll med... Sen var det fullt ös medvetslös. Ja, dom är medvetslösa nu....
Gaija har ju faktiskt börjat försöka kolla om hon kan ha ngt övertag mot andra tikar. Det är nog åldern. Men med Zmilla är allt bara solklart. Inte ens när vi kastade pinnar i vattnet var det ngt bråk. Alla hundarna njöt av vattnet och simmade glatt efter första bästa pinne. De som hade lägre rang i flocken fick nog simma minst. Lite kul att se hur en hundflock på sex indivder funkar. Rangordningen mellan de äldsta var nog det som var mest stabilt. Mellan de yngre så berodde det på vilken aktivitet  hundarna hade. Men alla hundarna var så snälla och fina. Alla höll ihop och det var en riktigt flockkänsla mellan dom!

I lördags var jag och Marianne i Luleå ute på F21 och hjälpte till på ett MH för Gordonsettrar. Jag var B figge och Marianne var testledare. Efter att alla hundarna var klara så for vi ut till Lulsundet och badade med alla hudnarna. Det var samma visa där. Inga gräl eller missförstånd. Sunda hundar helt henkelt. det som jag tycket var roligt var att när jag gick ut på djupare vatten så kom gaija och Zena med mig. Mariannes hundar följde henne. När cvi kom tillbaka till varandra så var vi en flock igen. Hundarna behövde inte ens göra upp om rangordningen för det var även då också klart hur det skulle se ut.

Nåja. den här dagen har tillängats åt våra hudnar. Tre av dom blev alltså ett år idag ochdet är tre otroligt underbara hundar som verkligen är snälla, goa, fina och busiga. Ja det finns nog ännu mer gott att säga om dom men då blir det bara så sliskigt!

Jag hoppas att de får fortsätta utvecklas till vad de redan visar prov på. Det är ju stabila och trygga hudnar som verkar ha bra mentalitet och är duktiga på att kommunicera. Nyfikna är dom också. ;O) Så allt verkar ju lova gott.

Till hösten är det ett MH inplanerat och sen kommer röntgen. Så det är ett nytt år med stor spänning och massor med fjärilar i magen. Så nu lyckönskar jag HELA kullen och hoppas att allt ska gå bra.

Grattis alla fem Frostmarkare och lycka till i livet! =O)


Bilder från dagen kommer senare....


En underbar kväll! =O)

I onsdags så drog jag och Stefan och hundarna upp till Marianne och Thomas och Thomas pappa. När vi kom fram som sken solen och det var hur underbart som helst! Här i Piteå hade det regnat hela dagen så solen var verkligen välkommen att värma oss. =O)
Vi blev bjudna på wok på murrikan. hur gott som helst! Jag hade kunnat äta nästan lika mycket som stefan om jag hade haft större mage! Efter den goda maten så blevdet kaffe kokat på öppen eld. Jag dricker itne kaffe men lukten av kokat kaffe är för mig ngt helt oslagbart! Jag njuter bara av lukten. det räcker för mig.

Plötsligt kom Marianne på att vi hade förätit oss! Vi hade totalt glömt bort tid och rum... För vi skulle ju till Brukte och träna! Stackars Boel var där och väntade på oss. Så vi forserade oss fram genom Älvsbyn (och tog en avig väg istället för en rät väg) till Brukte. Väl framme så tränade vi allihopa allt vad vi kunde. Jag tror Marianne var värst. Hon hann med tre hundar medans jag och Boel hann med våra två...
Jag började med Exzena och hon var superhet och busig. Det bara lyste i hennes ögon! Hon är verkligen inte brydd var vi är och tränar. Spelar ingen roll för henne eller Gaija var man tränar. det är träningen i sig som räknas!
ialla fall så har jag börjat med framförgåendet. Hon har förstått att hon ska framför mig men det behövs lite mer träning innan hon helt fattat galoppen. Jag är ju bortskämd med Gaija som kan frammåt på grund av att hon fått träna drag. Men jag kan nog gissa mig till att Zena kommer på det snart också.

Gaija var olydig. Hon fick för sig att agillity och lydnad går hand i hand. Så under apport med dirigering så tyckte hon att man visst kunde springa över spången när man hämtat apporten. Och den mittersta och heligaste apporten den var hon bara tvungen att ta heeeela tiden! Fast hon vet att man inte får!
Jag testade också elitens platsli9ggning med störning och platssittning utom synhåll. Det funkade super! Hon är så duktig och go Gaija.

Efter träningen så forserade vi oss ännu en gång genom Älvsyn för att inta min rabarberpaj med hallon. Alla åt och åt och åt... Tur jag gjorde en STOR paj! =O)
Sen satt vi och surrade tills natten började komma. barnen hade fått för sig att de skulle tälta på fingermanholmen så vi for raka vägen hem, packade, gjorde mackor och sen for vi ner till hamnen och blåste upp får gummibåt. Så i natt har barnen sovit ensamma på Fingermanholmen med hudnarna. Två tält på fyra barn och två hundar. Rapporter därifrån har vi fått. Dom har tydligen roligt och badar för fullt. Även om inte solen lyser så gör dom det.

Skulle tro att vi får hem trötta hundar och barn i kväll?

Quickfix!

Japp! nu är Zena mogen för att få sig ett litet Quickfix. Alltså platsliggningen ska nu ordnas till. Zena som aldrig legat platsliggning med Ludde gjorde det i kväll. Det gick faktiskt riktigt bra! Hon och Ludde låg stilla och fint i tre minuter! Men jag vet av erfarenhet att hon lika gärna kan kliva upp efter fem sekunder....
Så jag och Sofia och ludde gav henne en omgång Quickfix. Det gick alldeles utmärkt! Hon klev upp några gånger när Ludde och Sofia kom nära och då la jag henne bara snällt ner och då låg hon kvar.  Sofia körde också en del inkallningar framför och snett bredvid Zena och det gick bra förutom första gångerna då hon gärna ville resa sig upp och komma hon med.

För att de som inte har ngn aning om vad Quickfix är så gör jag som så: Jag som förare lägger hunden och ber den stanna kvar. JAg går en meter ifrån hunden och står kvar där. Nog nära för att hunden ska vara trygg och nog långt ifrån för att hjälptekipaget ska kunna gå mellan oss. Sen får hunden ligga stilla och jag säger Stanna kvar så fort hon försöker resa sig och ett lungt och vänligt bermm när hon lägger sig ner igen. Hudne ska inte ens hinna börja resa sig på armbågarna när man ber den stanna. det ställer ganska stora krav på föraren att avläsa sin hund så man hinner i tid få hunden att stanna. Skulle hunden resa sig så ska man bara lugnt och stilla få hunden att lägga sig igen.

I slutet så låg hon kvar när Ludde nosade närgånget på henne och när han försökte få henne att resa sig upp. Hon fick just den där blicken jag vill att hudnar ska få när de lär sig platsliggningen med hjälp av Quickfix. Dens ka säga: JAg vill inte men jag MÅSTE ligga kvar! När de får den blicken och ändå ligger kvar så t6ycker ajg att de har lärt sig ngt. de har lärt sig att vad som än händer så ska dom lungt ligga kvar. Jag som förare ska visa henne att jag har ansvaret och berömma hudnen lungt och stilla. Och vara lugn själv. helst inte gå fram till hunden utan på håll få henne att bli lugn. fixar man det då har man en hund somligger OAVSETT vad som händer runt om!
Hudnen ska känna sig trygg och lugn och det ska vara ett moment där hudnen ska vara fokuserad på mig men ändå ligga tryggt kvar. När man uppnått det å har man kommit i mål. Med gaija ahr jag ju det och det kommer jag att göra med Zena också. Men med henne tar det nog några gånger till. Jag vill inte skyndapå utan låta henne ha den tid hon behöver för att mogna in i beteendet och självsäkerheten vid platsliggningen. det får hellre ta tid än att det ska bli fort och fel. Även om jag kallar detta för quickfix så är det inget som händer över ett par minuter. Däremot så är det snabbare än att tjata sig less och gå och lägga om sin hund hundra gånger och ändå ha en hund som inte förstår vad den ska göra.
observera. Detta gör jag aldrig på hundar som är ängsliga eller mycket osäkra på sig själv och/eller andra hundar och människor.

Vi har ju också kört uppletande för första gången!

Gissa om Zena är duktig? Japp! Stefan fick springa ut med en leksak som hankampat med Zena och lägga ut den. OCh sen tillbaka samma väg som han gick ut. Alltså som ett L. Sen släppte jag Zena. I full fart sprang hon ut och försökte hitta spåret. Stefan fick valla av rutan mest och det var nog bra. För hon hittade Stefanspår ööööverallt och blev lite förvirrad. plötsligt fick hon vind på leksaken och hittade den! en ÖVERLYCKLIG Zena kom springandes tillbaka med leksaken!
Så vi testade en gång till och det blev klockrent! rakt och snyggt ut och sen hittade hon saken. Så nu fick Stefan springa ut med leksaken igen och lämna den i skogen och då gick vi. Så nu kommer hon ihåg att det ligger en roooolig leksak där ute i skogen och väntar bara på henne! =O) Himmla kul med en hund som bara vill och vill och jobbar som attan för att hitta sin leskak!
Och hon fattade som vanligt snabbt vad hon skulle göra. Och även om hon fick jobba lite för att hitta så jobbade hon på hela tiden och hade bra fart hela tiden. Så bra hon är min lilla tjej!

Hade tänkt testa tunga apporten också... Men jag glömde. Så jag ska ta fram mina hantlar och jobba lite här hemma. Hon gillar ju utmaningar så jag tror inte att det blir problem. Hon påminner mycket om Gaija när det gäller sånt. ju tyngre och svårare ju häftigare är det!
Just sånt gillar jag! Lite jävlar annamma ska det vara!

Zena var mcyket nöjd med att få busa i slutet med Ludde och gaija. Hon provade också på Gungbrädan. Och hon räds inte heller för det stora "BANGET". Kan Gaija så kan hon minsann!

Ha en trevlig helg. Det har jag redan! =O)

Baddaren!

Japp! Zena är en av de hundarna som verkligen skulle fixa baddaremärket! Hon är proffsig... snygg... och snabb i vattnet!

Hundarna har varit som galna. Som vanligt har Gaija varit galen med sin gula badboll. Ingen får ta ta den och till och med när hon vill att vi ska kasta den så har hon svårt att släppa den. Tala om att älska sin gula badboll!?

Jag försökte hitta en badboll åt Zena idag också. men det gick inte... Den var för dyr. Så vi får uppsäka Gunillas hundshop och fixa en boll där. Men hon fick en annan rolig badleksak. En liten gummiboll med ett snöre i! Den var kul minsann! För när man biter på den och det är vatten i den så sprutar vattnet ut på sidorna! Det gillade minsann Zena!
Hon gillade att bitas också. Ialla fall i bollen. Dum som jag var så höll jag bollen under vattnet. Zena tog sikte och PANG! Hon satt fast i min arm! Jag hade tur att det inte gick hål... Ett yttepytteliiiiitet sår på överdelen av underarmen och ett vackert och färgglatt runt blåmärke på undersidan av underarmen. tur att hon inte bet av mig armen! Det var nära. Men hade hon gjort det så hade jag dängt på henne med den. ;O)
Zena spottade ialla fall ut min arm snabbt som ögat och det var ju skönt det. Annars hade det nog gort ännu mera ont. Just nu känns det då ingenting. Man är ju van vid att ha ont... =OP

Jag hade tänkt bada Zena med schampoo och allt sånt men jag fixar det inte (beror inte på min halvt amputerade arm). Jag fixar tydligen inte att simma. Jag får världens huvudvärk! Nacken blir tydiligen helt knasig... Men i morgon blir det bad i badkaret med nya badmattan och en massa krimskrams och grejs. tänkte ha lite levande ljus och luktelser också... Tror ni Zena gillar det? Hon är ju en gudinna så hon orde ju gilla lite extra lyx tänkte jag. *flinar glatt*

I morgon planeras det ännu mer bad. Få se om hundarna får stanna hemma och vila. Vill ju inte överbelasta dom. Dom har ju liksom inget vett när det gäller att ta det lungt. blev en lång dag i dag och det var inte många minuter dom lkåg och vilade. Jag kom på att man kunde ge dom var sitt mindre tuggben. Jag kan tala om att det finns fina och sandiga tuggben vid grönan nu. Dom har blivit begravda och uppgrävda ett antal varv nu. Men dom är säkert delikata! Så dom nöjde sig alltså inte med att ligga och tugga på benen utan dom var tvungna att LEKA med dom! Galningar!

Just nu i skrivande stund så ligger Zena under databordet och snarkar. Låter skönt och jag blir sömnig. Så nu ska jag nog sova. Det är ju en ny ficn och varm dag i morgon. Hurra! =O)

RSS 2.0